Новини
 

Уравнението на успеха за една дама в бизнеса

15.11.2021

Изберете си сфера, която наистина ви привлича, съветва Албена Ковачева – победител в категорията за женско предприемачество в конкурса „Най-добра българска фирма“


Албена Ковачева взе наградата „Най-добра българка в бизнеса“ в деветото издание на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“, организиран от Fibank. Албена е собственик и управител на Фито Консулт ЕООД. Завършва агрономство в Пловдив и 10 г. работи по специалността си в „Билкова градина” ООД, преди да започне свой бизнес. Компанията й е лицензиран производител на кълнове от ръж, лимец, пшеница, слънчоглед, нахут, люцерна, соя. Пакетира голям асортимент от билки с дистрибуция из цялата страна. Магазин „Фито Консулт“ (www.phytoconsult-bg.com) предлага билкови смеси, мехлеми, тинктури. Албена е майка на певицата Михаела Филева и много се гордее с успехите й.

 

Г-жо Ковачева, току-що получихте отличието „Най-успешна българка в бизнеса“. На какво дължите своя успех?

Най-напред искам да благодаря на Fibank за оценката и наградата. Такива призове винаги са много мотивиращи. А иначе - в живота всичко е математика, казваше баща ми. В уравнението на успеха присъстват добро планиране, всеотдайност, коректност и много работа.

Как се насочихте към този специфичен бизнес?

Винаги съм проявявала любопитство към биохимичния състав на билките и техните лечебни свойства. По образование съм агроном и преди 9 г. основах „Фито консулт“ – фирма, чиито дейности, производства и услуги по един или друг начин са свързани със здравето на хората. Занимавам се с ирисова диагностика, която е алтернативен на традиционната медицина начин за мониторинг на здравето. В момента предлагаме над 100 вида билки и 50 билкови смеси за различни неразположения в човешкия организъм.

Всъщност фитотерапията като наука стъпва на хилядолетните традиции в лечебните практики на човечеството. А най-новата ни дейност и моя страст е свързана с производството на кълнове. Попаднали при подходящи условия, семената започват да развиват невидимите до този момент корени и първи листа. Всичко това е съпроводено с истинска биохимична буря. При покълването „съставът” на зърната се променя и става по-лесно усвоим от организма. Белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето – в захари, мазнините – в мастни киселини. Кълновете са ниско калорична храна, която се смила лесно и в същото време се използва като източник на енергия. Тoзи вид храна не само не е минал през топлинна обработка, а и продължава да расте до момента на приемането ù. Живата храна е изключително полезна, особенно днес, когато сме заобиколени от продукти с неясен произход, предпочитана от мнозина.

Какво отличава вашата компания от останалите на пазара?

Малък семеен бизнес е. Правим всичко с много любов и персонално отношение.Това ми дава възможност лично да следя за качеството на всеки произведен от нас продукт и да мога 100% да гарантирам какво има във всяка опаковка.

Какъв път трябваше да извървите, за да създадете стабилна основа? От кого получихте най-голяма подкрепа?

Преди 20 години животът ме срещна с Емил Елмазов – тогавашен председател на билкарите в България и собственик на фирма „Билкова градина“. Той вече не е сред нас, уви, но си остава ментор и пример за мен. Благодарна съм му, че ми даде шанс да задълбоча познанията си за билките, да се запозная с интересния, напълно безопасен и много точен метод на ирисовата диаг­ностика.

Зад гърба си винаги съм имала и подкрепата на приятелите и семейството ми, които са вярвали в мен.

Какви качества се изискват от една жена, за да управлява успешен бизнес ?

Не мисля, че нужните качества за ръководене на бизнес са различни при жените и мъжете. Независимо от пола, коректността, спазването на срокове и лоялността, трябва да са в основата на взаимоотношенията с клиенти и партньори.

Кое е най-трудно за жените предприемачи според вас?

Аз лично почти никога не съм била подценявана, задето съм жена. Осъзнавам, че това е късмет в патриархалното общество, в което живеем, но качеството на продуктите ни явно успява да надделее над хорските предразсъдъци.

Имала съм своите трудности обаче. С навлизането на онлайн търговията ми се наложи да търся помощ от IT специалисти, които да изготвят сайта ни. Аз съм друго поколение, винаги съм предпочитала директния контакт, но избрах да се развивам и уча, за да можем аз и фирмата ми да вървим в крак с времето. В момента на сайта ни www.phytoconsult-bg.com човек може да се информира за дейностите, които извършваме, за продуктите, които произвеждаме; да се свърже с нас, да направи поръчката си и да стане част от семейството ни.

Какви са според вас предимствата на дамите в бизнеса?

Няма жена, която да не може да извършва поне няколко дейности едновременно, и то качествено. Може би ни е заложено заради майчинството. Просто сме по-организирани.

Как съчетавате работа и личен живот?

Всичко е въпрос на добра организация и правилно подреждане на приоритетите. Имам време за близките си хора; намирам време и за себе си – да презаредя батериите си, да се информирам за новости и актуални законодателства, да попитам как са приятелите ми и имат ли нужда от помощ. Всичко това не пречи на работата ми, напротив. Хармонията в личен план е основното ми гориво за работа.

Какво ще посъветвате онези, на които предстои да развиват собствен бизнес?

Нека си изберат да се развиват в сфера, която ги вълнува и е част от тях самите. Да открият нещото, което им доставя удоволствие и им е любопитно. Само така в трудни моменти не биха се отказали. Даже няма да им се наложи да проявяват упоритост, защото няма да могат да си представят живота без тази дейност.

Вие лично как измервате своя успех? С какво най-много се гордеете?

В бизнеса определено измервам успеха си с все повечето хора, които остават доволни.

В личен план – успехите на дъщеря ми, която съумях да възпитам като добър, състрадателен и трудолюбив човек. Тя успя да намери пътя си за професионална реализация у нас и много се гордея с нея. Казва се Михаела Филева и е певица, може би сте чували за нея?

Какви са най-големите предизвикателства пред бизнеса във време като днешното?

Най-ценният ресурс на всяка компания са хората в нея. Предизвикателствата пред всички нас в момента, без значение от мащаба на бизнеса, е да съумеем да съхраним служителите си. Да поддържаме среда, в която те да останат здрави и мотивирани. Да мислим за разширяване на дейностите ни е химера в последните 2 години. В тези времена най-важно е да пазим здрави себе си и близките си.

Какво все още не сте успели да направите?

Да се отчая, да загубя способността си да откривам в трудностите възможности и да подхождам с оптимизъм към всеки риск. Всичко друго, което не съм успявала все още да направя, а съм си поставила за цел, ще постигам бавно и методично с труд.

Какво ви предстои като надграждане в бизнеса?

Както споменах, едно от направленията на компанията е производството на растителни кълнове. Разполагайки вече с подходящата база, следващото предизвикателство, в което планирам да се впусна догодина, е производството на малц за бира.

 

Източник: сп. Жената днес 

Най-добра българска фирма

Стартира единадесетото издание на конкурса „Най-добра българска фирма“. Краен срок за подаване на кандидатури за участие – 10 септември 2023 г.

От 18 до 30 септември 2023 г. ще имате възможност да гласувате за своя фаворит в категория ”Фирма на публиката”.